Windows számítógépekbe szánt ARM processzoron dolgozik a MediaTek

A Microsoft az utóbbi időben jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a Windows on ARM platformot népszerűsítse, és ebben számos gyártót is bevont, a Samsungot, a Dellt, a HP-t és a Lenovót is, amelyek Snapdragon X chippel szerelt laptopokkal rukkoltak elő. A vállalat azonban szeretné bővíteni a partnerei számára elérhető komponensek sorát, ezért a Reuters szerint a MediaTeket is megbízta egy alternatív chipset megtervezésével.

A MediaTek fejlesztése az ARM standard architektúráján alapul, ami felgyorsítja a fejlesztést, mivel a Snapdragon X-ben egy a Qualcomm által házon belül tervezett CPU és GPU konstrukció található. Egyelőre nem tudni, hogy a MediaTek fejlesztése megfelel-e majd a Copilot+ program követelményeinek, amely legalább 40 TOPS mesterséges intelligencia számítási teljesítményt igényel.

A MediaTek Windows alapú lapkájára a jövő év végéig várni kell, és ez nem csak a fejlesztési idő miatt van így. Belsős források megszellőztették, hogy a megjelenést a Qualcomm és a Microsoft közötti exkluzivitási megállapodás is befolyásolja, amely egészen 2025-ig érvényben marad.

Egyébként a MediaTek nem kezdő az asztali masinák belsejébe szánt lapkák gyártásában, hiszen például készít Chromebookokhoz is chipeket a Kompanio márkanév alatt. A MediaTek lapkája tehát standard ARM komponensekből fog állni, Cortex CPU magokat és Mali vagy Immortalis grafikus vezérlőt adnak a végleges konstrukcióhoz. A hírek szerint a vállalat az Nvidiát is segíti egy ARM alapokon nyugvó Windows chip piacra dobásában, de a bennfentesek szerint ez egy teljesen független, különálló projekt.

A Reuters tavaly arról is beszámolt, hogy az AMD szintén dolgozik egy ARM chipen Windows gépekhez, amely valószínűleg Radeon grafikus vezérlővel lesz felszerelve, hasonlóan azokhoz az Exynos chipekhez, amelyeket a Samsunggal közös munka idején hoztak létre. Az AMD és a dél-koreai vállalat együttműködése azonban hamarosan véget érhet a szóbeszédek szerint.

Forrás: Reuters

Szólj hozzá