Akár hónapokat is csúszhat az idei iPad Pro megjelenése

Azt már megszokhattuk, hogy a jelenlegi helyzetben egyre nehezebb beszerezni bizonyos termékeket a globális chiphiány miatt, ám ezúttal nem erről van szó, hanem egy másik alkatrész gyártása során ütközött problémákba a gyártó.

A 2020 idáig nem sok jót tartogatott a techőrültek számára. Az elmúlt időszakban belengetett chiphiány mostanra szinte mindenre kihat, és mindegy hogy valaki videokártyát, PlayStation 5-öt, laptopot vagy éppenséggel mosogatógépet szeretne vásárolni, szinte biztosan belefut majd ebbe a jelenségbe. Az Apple ezzel ellentétben eddig egész jó helyzetben volt, hiszen állítólag őket eleve kiemelt partnerként kezelik, ám úgy tűnik, hogy most ők is beleszaladtak egy problémába, méghozzá a frissen bejelentett iPad Próval kapcsolatban.

A Bloomberg forrásai szerint ugyanis gondok akadtak a miniLED kijelzők gyártásával, amely miatt előreláthatólag két hónap csúszással kell számolniuk a vásárlóknak. A panelt az Apple fejlesztette ki, és sokkal jobb a régebbi iPad-ekben található kijelzőknél. A 12,9 colos Liquid Retina XDR-re keresztelt panelek ugyanis 1.000.000:1-hez kontrasztarányt ígérnek, ráadásul akár 1600 nites fényerőre is képesek, és teszik mindezt 120 Hz-es képfrissítés mellett. Az új iPad Próba emellett már az Apple M1 chipje került, így sebességben is alaposan felülmúlja az elődöt. Nem véletlen tehát, hogy még a borsos árcédula (324.990 Ft-tól indul a legolcsóbb modell) ellenére is hatalmas a kereslet rá, ám úgy tűnik a rajongóknak még várniuk kell majd egy darabig a hőn áhított táblagépre.

Eredetileg május második felétől lett volna elérhető az idei iPad Pro, és az Apple magyar oldalán még mindig ez a dátum szerepel, ám minden bizonnyal hamarosan változni fog majd a kiírás. A hírek szerint egyébként a 12,9 colos miniLED kijelző előállítása kifejezetten nehéz, és komplex gyártást igényel, ráadásul a hozzá szükséges alkatrészek beszállítása is akadozik. Állítólag a beszállítók is egyre többet csúsznak, amely szintén visszavezethető a megnövekedett igényekre, illetve a nyers anyagok hiányára. Ahogy azt korábban említettük a félvezetők hiánya eddig kevésbé érintette a cupertinói céget, ám a legfrissebb jelentések szerint őket is utolérte a hiány, és a legújabb pénzügyi jelentésben már 4 milliárd dolláros bevétel kiesésével számolnak emiatt.

Forrás: Bloomberg

Szólj hozzá